Een van de deelnemers in onze opleiding heeft ons een vraag gesteld over onderpresteren en motivatie.
‘Een vraag die ik heb rondom dit thema (saaie dingen doen, motivatie) is hoe maak je leerkrachten duidelijk dat een leerling veel zaken als saai (niet uitdagend) ervaart, terwijl de resultaten doen vermoeden, dat het niveau juist te hoog is. De motivatie is ver te zoeken, vooral ook, omdat de succesmomenten maar niet komen.’
Laten we proberen een antwoord te geven op deze vraag. Dit wil ik doen met: een video. De video kun je laten zien aan elke leerkracht, zodat je een helder antwoord hebt op de vraag.
Waarom vragen
De video gaat uitleg geven aan een aantal ‘waarom’ vragen namelijk:
- waarom hoogbegaafde leerlingen een taak op laag uitdagingsniveau slecht maakt (slechte resultaten)
- waarom hoogbegaafde leerlingen geen motivatie voelen (en wel demotivatie voelen)
- waarom je als leerkracht / docent denkt dat je het uitdagingsniveau niet omhoog moet brengen
- waarom hoogbegaafde leerlingen (onbewust) het uitdagingsniveau ook niet omhoog willen brengen
- waarom je het uitdagingsniveau wél omhoog moet brengen
Csikszentmihalyi
Ieder mens raakt gemotiveerd van prettige gevoelens. Ieder mens raakt gedemotiveerd van (langdurig) onprettige gevoelens zonder uitzicht op voldoening. Dit geldt dus ook voor hoogbegaafde leerlingen.
Mihaly Csikszentmihalyi is een Amerikaans/Hongaars psycholoog, bekendste voorvechter van het Flow begrip en een van de voortrekkers van de positieve psychologie beweging. Flow refereert aan een mentale toestand, waarin een persoon volledig opgaat in zijn of haar bezigheden. Flow wordt gekenmerkt door op de betreffende acties gerichte energie en activiteit, volledige betrokkenheid daarbij, alsmede het feit dat men de activiteiten succesvol uitvoert (bron: Wikipedia).
Mihaly heeft daar ook een mooi plaatje voor gemaakt. Dit plaatje wil ik gebruiken om het proces van motivatie naar demotivatie in beeld te brengen. Hierbij geef ik expliciet aan dat dit mijn eigen interpretatie is: ik geef dus niet de uitleg van Mihaly weer. Mijn gedachten bij dit plaatje zijn op een zondagochtend in 2015 ontstaan en we vertellen hier ook over in de opleiding of tijdens studiedagen.
Bekijk de video (14 minuten) en geef ons een reactie wat je ervan vindt.
PS. Als je het vervolg op deze video niet wil missen schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.
Video onderpresteren en motivatie
We vinden het fijn als je onze blogs deelt. Voor veel blogs hebben we een PDF gemaakt. Je kunt dit dan downloaden en delen: de bronvermelding staat daarin.
Let op: wij hebben dyslexie en je wordt in onze teksten dus met onze imperfectie geconfronteerd 🙂 . We kiezen voor gratis veel leesvoer maken zonder extra kosten.
Niks missen?
Het is fijn als passend onderwijs ook voor (hoog)begaafde leerlingen wordt gerealiseerd. Wij zetten ons daarvoor in. We delen elke 2 weken gratis een blog met een cadeautje.Wil je niks missen? Schrijf je in voor onze inspiratiemails.
Wat een fijn blog! Net wat ik nodig ben om de school duidelijk te maken wat onze dochter nu doormaakt en bedoelt met saai…
Ik kijk nu al uit naar het vervolg.
Dankjewel!
Op deze pagina zie je video’s samen: https://www.wijssein.nl/onderpresteren/hoogbegaafd-maar-gedemotiveerd-en-lage-prestaties/
Prachtig, wat superduidelijk uitgelegd!
Dank je wel voor het delen, ik ga dit zeker gebruiken om leerkrachten duidelijk te maken hoe dit werkt.
Dankjewel, ook hier voor de fijne feedback 🙂
Op deze pagina zie je de video’s samen:
https://www.wijssein.nl/onderpresteren/hoogbegaafd-maar-gedemotiveerd-en-lage-prestaties/
Geïnteresseerd in artikelen als moeder van 1 hoogbegaafd en 1 waarschijnlijk hoogbegaafd kinderen.
Ik heb alvast een tweede video gemaakt. Deze kun je op vinden op twee plekken:
1. https://www.specialisthoogbegaafdheid.nl/werken-hb-kids/onderpresteren-en-motivatie-deel-2/
of op:
2: https://www.wijssein.nl/onderpresteren/hoogbegaafd-maar-gedemotiveerd-en-lage-prestaties/
Dank je wel voor deze duidelijke uitleg. Ik ga snel de andere video’s bekijken.
Ik ben zelf initiatiefnemer van de plusklas op Bonaire (ik werk nauw samen met Marijke Schekkerman) en ben bruggenbouwer als het gaat om breinleren. Ik blijf graag in contact met jullie. Dank!