header_vervolgopleiding_rolversterking_specialist hoogbegaafdheid
Logo rolversterking vervolgopleiding specialist hoogbegaafdheid

Wij gaan niet voor kennisvermeerdering.

Wij denken dat jij hier geen gebrek aan hebt en dat je anders de informatie weet op te zoeken. Nog meer lezen, horen en leren gaat geen verschil maken. 

 

Ons vervolg aanbod draait om jou als persoon. Wat maakt jou goed in je werk en hoe komen veranderingen wel tot stand? Hiervoor moeten we verder kijken dan alle beschikbare kennis.

Behoeften vervolgopleiding rolversterking specialist hoogbegaafdheid
Behoeften vervolgopleiding rolversterking specialist hoogbegaafdheid
tussenheader_vervolgopleiding_rolversterking_specialist hoogbegaafdheid

De opleiding

Rolversterking Specialist Hoogbegaafdheid

is interessant voor jou als:

Opleiding

Je bent opgeleid of autodidactisch geschoold als specialist hoogbegaafdheid.

Gemak

Je wilt met meer gemak, zekerheid en ontspanning je rol uit voeren. Je zoekt naar rolversterking in plaats van meer kennis.

Inzichten

Je staat open voor inzichten over het tot stand komen van onze menselijke ervaring en op welke wijze deze tot groei kan leiden.

Hoogbegaafdheid

Je bent bereid verder te kijken dan het label hoogbegaafdheid en de theorieën die daarbij horen. Je staat open om te ervaren hoe deze concepten een beperking kunnen zijn in onze ontwikkeling of van iemand die we begeleiden.

Intuïtie

Je hebt geen moeite met woorden als intuïtie, spiritualiteit, psychologie, (hoog)sensitief, holistisch en/of bewustzijn. Want deze zouden zomaar eens gebruikt kunnen worden.

Onzekerheden

Je ben nieuwsgierig hoe opvattingen, overtuigingen, onzekerheden, controle of bezwaren in de weg zitten. Bij de leerling, collega, ouders of in je rol als specialist hoogbegaafdheid.

Locatie

Je wilt in een kleine groep van 12 personen op een inspirerende buitenlocatie nieuwe inzichten op doen. Natuurlijk verzorgen we ook een goede en lekkere lunch.

tussenheader1_vervolgopleiding_rolversterking_specialist hoogbegaafdheid
Boeken opleiding specialist hoogbegaafdheid_uitdagend of Verrijkend onderwijs_moeiteloos opvoeden

Opbouw van de opleiding:

De vervolgopleiding bestaat uit de volgende onderdelen NA inschrijving:

  • Intake: wederzijdse afstemming en definitieve besluitvorming over deelname opleiding
    We vormen een groep van 12 personen
  • Tweedaagse module 1: begeleiden zonder barrière
  • Met de helft van de groep: twee supervisie rondes 
  • Tweedaagse module 2: verrijken zonder fixen
  • Met de helft van de groep: twee supervisie rondes
  • Tweedaagse module 3: faciliteren en implementeren
  • Afsluitingsdag met certificaat uitreiking

Intake

Na de inschrijving voor de opleiding volgt een intake. Deze intake is bedoeld om een goede afstemming te maken tussen jouw opleidingswensen en wat wij gaan bieden. Het kan zijn dat dit géén passende match oplevert. Wij zullen dit dan ook helder maken. Natuurlijk mag je alsnog meedoen, maar dan gebeurt dit met het besef wat ons aanbod is en in welke mate dit afwijkt van jouw wensen.

G

module 1: begeleiden zonder barrière

De focus van deze tweedaagse module ligt op de begeleiding van leerlingen, collega’s en/of ouders.

 

  • Wat maakt dat HB leerlingen vaker psycho-educatie aangeboden krijgen? Zoals positieve psychologie of cognitieve gedragstherapie?
  • Hoe kan het dat kinderen zelf barrières ervaren op school? Wat zien we dan werkelijk en welke realisatie bij de leerling, de collega of jouzelf kan de barrières doen wegvallen?
  • Wat gebeurt er als (hoog)begaafde leerlingen onbereikbaar zijn met hun overgevoeligheden (intensiteiten) en er geen land mee te bezeilen is?
  • Hoe zetten we een goed fundament neer voor de begeleiding van (hoog)begaafde leerlingen of collega’s of een schoolteam?
  • Wat als motivatie lijkt te ontbreken? Hoe stimuleren we motivatie, veerkracht en (zelf)vertrouwen?
G

module 2: verrijken zonder fixen

De focus van deze tweedaagse module ligt op het neerzetten van een goed verrijkingsaanbod.

 

  • Inzicht krijgen wat het bijeffect is van gericht zijn op dat fixen van jezelf, je collega of de leerling: wat geloof je dan? Wat zijn de implicaties voor de begeleiding en het resultaat?
  • Inzicht krijgen wat het bijeffect is als je niet focust op fixen. Wat als je niks hoeft te fixen en je tijd en energie anders richt?
  • Introductie van de visie van Renzulli op soms wel en soms niet zichtbaar hoogbegaafd gedrág en zijn uitgangspunten en aanpak van verrijkingsprojecten;
  • Wat is er mogelijk door te werken vanuit motivatie, interesse, vertrouwen, autonomie en creativiteit? Welke rol heeft spelen voor ons allemaal?
G

module 3: faciliteren en implementeren

De focus van deze tweedaagse module ligt op het overdragen aan anderen en faciliteren van inzichten bij anderen.

 

  • Hoe bereik je jouw collega, een schoolteam of wellicht ouders om echt draagvlak en samenwerking te bereiken? Oftewel: hoe vertel ik het aan anderen wat ik nu weet?
  • Hoe blijf je oog hebben voor het zelfinzicht bij je collega of een ouder in plaats van overtuigen van je collega of een ouder?
  • Hoe faciliteer je rolversterking en eigenaarschap bij je collega of de leerling zelf?
  • Welke praktische middelen zijn er om in gesprek te gaan of het gesprek te openen: onderzoek schoolniveau (1-5), vooroordelenspel, beelden, video’s, metaforen, persoonlijke inzichten?

Bonus:

Toegang tot de online academie met ruim 160 video’s over passend onderwijs voor (hoog)begaafde leerlingen als naslagwerk en dat voor 20 maanden.

Twee opleidingen voor de prijs van één!

Meer informatie over de inhoud, studiebelasting en andere informatie?

review header vervolgopleiding specialist hoogbegaafdheid rolversterking

Feedback van een gevorderde leerkracht
uit het voltijds hoogbegaafden onderwijs:

Ik word meteen enthousiast over de opleiding! Het prikkelt, maakt nieuwsgierig en is duidelijk over wat je wel en wat je niet kunt verwachten. Ik vind het een enorme verrijking voor het huidige aanbod.

Ik betrapte me erop, dat ik op jullie website ging kijken welke onderwerpen jullie allemaal aansnijden in de ‘gewone’ opleiding. Want de hele online opleiding krijg je er gewoon bij!

Jullie vervolgopleiding had me misschien meer opgeleverd, dan mijn huidige opleiding. Die is niet zo diepgaand.

Door de studiegids heb ik al twee dingen geleerd:

  1. Veel theorie heb ik in de afgelopen jaren wel gelezen en gehoord, maar niet allemaal opgeslagen.
    En vooral: niet toegepast!
  2. Door jullie besefte ik, dat ik inderdaad gewoon een wens heb om mezelf competenter te voelen & in mijn kracht wil gaan staan!

En wat ik ook besefte door de studiegids is dat de leerkrachten zelf (en hoe zij tegen het leven aankijken) een nóg veel grotere rol spelen, dan ik zelf steeds weer denk. Dit is wat jij tegen me zei bij ons gesprek. Ik begreep toen wat je zei, maar nu begin ik het zélf ECHT te zien.

Vervolgopleiding SHB vernieuwing opleiding specialist hoogbegaafdheid

Wie geven de opleiding?

De opleiding wordt op Hbo-niveau gegeven door Merel Sprong en Sonja Morbé: Zij zijn allebei opgeleid specialist (hoog)begaafdheid. Echter voor de vervolgopleiding combineren zij hun specialisaties: specialisme hoogbegaafdheid én facilitator.

Merel en Sonja zijn de afgelopen jaren opgeleid en werkzaam als facilitator. De opleidingen tot facilitator zijn in binnen- en buitenland gevolgd en gebaseerd op het faciliteren van situaties waar volwassenen én leerlingen persoonlijke inzichten kunnen opdoen die hun terugbrengen naar eigen welbevinden, zekerheid, vertrouwen, veerkracht en potentieel.

Het is géén methode of toepassing die wij inzetten, maar we faciliteren de mogelijkheid om te veranderen in je paradigma oftewel de werkelijkheid op een andere manier gaan zien. Hierdoor ontstaat zomaar een opening, ruimte of idee om weer vooruit te komen in een situatie die maar niet lijkt te verbeteren.

Locatie Utrecht

Intake

Het intakegesprek kan zowel online via Zoom als bij ons in Utrecht plaatsvinden (Vogelvlinderweg 50). We vormen uiteindelijk een groep van ongeveer 12 personen.

Tweedaagse en Supervisie

De opleiding bevat 3x een tweedaagse, 4x supervisie en een afsluitende dag. Deze vinden allemaal plaats op de Vogelvlinderweg 50 in Utrecht (gratis en makkelijk parkeren). De supervisie is altijd in de middag.

De lunch is inbegrepen bij de drie tweedaagse en de afsluitende dag.

Data

  • Intake: op afspraak
  • Tweedaagse module 1
    donderdag 6 & vrijdag 7 juni 2024
  • Supervisie 1: donderdagmiddag 5 september 2024
  • Supervisie 2: donderdagmiddag 17 oktober 2024
  • Tweedaagse module 2
    donderdag 7 & vrijdag 8 november 2024
  • Supervisie 3: donderdagmiddag 12 december 2024
  • Supervisie 4: donderdagmiddag 16 januari 2025
  • Tweedaagse module 3
    donderdag 13 & vrijdag 14 februari 2025
  • Afsluiting: vrijdag 21 maart 2025
inschrijven Rolversterking vervolgopleiding specialist hoogbegaafdheid

Veel gestelde vragen

Voor wie is de opleiding geschikt?

Het is een opleiding voor opgeleide of autodidactisch geschoolde specialisten hoogbegaafdheid. Wij gaan ervan uit dat je thuis bent in de bekende thema’s van het specialisme hoogbegaafdheid: signaleren, compacten, verrijken, beleid, executieve functies, creativiteit, sensitiviteit, faalangst, mindset en onderpresteren.

Je bent nu op zoek naar een volgende stap om bijvoorbeeld met meer gemak, zekerheid en ontspanning je rol uit te voeren. Je wilt meer effect bij een ander bereiken in zijn of haar ontwikkeling of welbevinden. Het kan ook zijn dat je meer draagvlak bij je schoolteam wilt bereiken. Je staat open voor een andere werkelijkheid dan je tot nu toe hebt geleerd over hoe iets werkt, je bent nieuwsgierig en onderzoekend en durft de kleine stappen in het moment te nemen. Je wilt zelf zien en ervaren zonder ook maar iets klakkeloos van ons of een ander aan te nemen.

Wat is het opleidingsniveau en de duur van de opleiding?

Het opleidingsniveau is hbo. De opleidingsduur voor de volledige opleiding inclusief certificering is één jaar (je hebt wel 20 maanden toegang tot de online academie).

Kan ik een lerarenbeurs aanvragen?

Helaas komen sinds 2012 de kortlopende post-hbo opleiding niet meer in aanmerking voor de lerarenbeurs. In de onderstaande link kun je lezen bij nummer 1 (in het kort) dat post-hbo opleidingen niet meer in aanmerking komen. https://duo.nl/particulier/lerarenbeurs/index.jsp

Staan jullie in het Lerarenportfolio?

Op dit moment staat alleen de basisopleiding in Lerarenportfolio. Dit hebben we nog niet geregeld voor de vervolgopleiding. 

Wat is er allemaal te vinden in de online leeromgeving?

Als je opgeleid (of autodidactisch) specialist hoogbegaafdheid bent dan ken je belangrijke thema’s als: signaleren, compacten, verrijken, beleid, executieve functies, creativiteit, sensitiviteit, faalangst, mindset en onderpresteren. Deze kennis heb jij je al eigen gemaakt. Daar gaan we ook vanuit als je de vervolgopleiding wilt gaan doen.

Toch bieden we in onze vervolgopleiding jou ook een licentie aan tot onze online academie waar je meer dan 160 video’s kunt terugvinden op deze thema’s. Dit doen we, omdat we uit ervaring weten dat het soms fijn is om iets te herhalen en te verdiepen. Maar we gaan de thema’s tijdens de opleiding niet behandelen. Natuurlijk mag je er altijd iets over vragen .

Korte opsomming van de bonus (basisopleiding in de online academie):

  • 160 video’s
  • overzichten video’s (timelines)
  • online map met oefenopdrachten / huiswerkopdrachten
  • online map met heel veel andere praktische documenten

Dus:

Je vindt er heel veel video’s met lessen, waarin zowel theorie uitgelegd wordt als werkvormen en praktische tips voor in de praktijk aan de orde komen. Verder heb je toegang tot een documentenmap per module onderdeel. Hierin vind je specifieke documenten die bij de video’s horen, achtergrond informatie, signaleringsformulieren, lesmaterialen en nog veel meer!

Verder bieden we timeline-documenten aan. Daarin vind je terug wat er in de video’s wordt behandeld. Zo kun je altijd makkelijk de juiste video terugzoeken als je een onderwerp nog een keertje opnieuw wilt zien.

Wat zijn de prijzen?

De jaaropleiding heeft een vaste prijs van €3999,- Dit kan ook in maximaal vier termijnen worden betaald.

Op welke manier wordt de begeleiding georganiseerd?

Je ontvangt begeleiding van twee docenten: Merel en Sonja. Tijdens de bijeenkomsten van de opleiding, maar ook per mail en telefonisch zijn we bereikbaar.

Merel Sprong en Sonja Morbé zijn de afgelopen 5 jaren ook opgeleid en werkzaam als facilitator. De opleidingen tot facilitator zijn in binnen- en buitenland gevolgd en gebaseerd op het faciliteren van situaties waar volwassenen én leerlingen persoonlijke inzichten kunnen opdoen die hun terugbrengen naar eigen welbevinden, zekerheid, vertrouwen, veerkracht en potentieel.

Het is géén methode of toepassing die wij inzetten, maar we faciliteren de mogelijkheid om te veranderen in je paradigma oftewel de werkelijkheid op een andere manier gaan zien. Dit ‘zien’ heeft vervolgens het gevolg om weer meer gebruik te maken van het aanwezige potentieel dat veel verder reikt dan we vaak zelf willen geloven.

Wat houdt het certificaat in en wanneer ontvang je dit?

De opleiding kent een aantal verplichte onderdelen voor het ontvangen van een certificaat namelijk:

  • een aanwezigheidsplicht van alle modules inclusief de supervisies: één dag mag gemist worden
  • één verwerkingsopdracht voor de afsluitende dag

Verwerkingsopdracht

De verwerkingsopdracht betreft een gezamenlijk te maken ‘examen’. Wij stellen maximaal 12 open examen vragen op. Elke deelnemer krijgt aan het einde van de laatste tweedaagse één vraag mee naar huis. Deze vraag mag hij of zij op geheel eigen, creatieve wijze gaan beantwoorden, waarbij de persoonlijke inzichten die zijn opgedaan gedurende de opleiding zijn verwerkt.

Wij sturen aan op het verwoorden, vormgeven of presenteren van wat je werkelijk zélf hebt ingezien. Het gaat dus niet om het reproduceren van sociaal wenselijke opleidingswoorden.

Het certificaat wordt uitgereikt tijdens de afsluitingsdag.

Tot slot: het scholingsniveau is Hbo. Het certificaat is geen diploma, want we zijn geen Hbo of Wo instelling.

Wat is de studiebelasting?

De opleiding heeft een studiebelasting van 90 uur.
Lees meer in onze studiegids die je ook op de pagina kan vinden en downloaden.

    Zijn er opdrachten en kan ik dit doen zonder leerlingen?

    De baisopleiding specialist HB heeft ‘huiswerk’ opdrachten (de bonus die je krijgt). Die opdrachten hoef je niet te doen, want je gaat nu een vervolgopleiding doen.

    In de vervolgopleiding zijn er géén huiswerkopdrachten. Wel ga je jezelf verdiepen en door ons op pad gestuurd worden om in je dagelijks werk en leven zélf te gaan ontdekken en uitproberen wat er gebeurt als je iets op andere wijze bekijkt. Hiervoor heb je geen groep met leerlingen nodig. 

    Er is één verwerkingsopdracht aan het einde van de opleiding.

    De verwerkingsopdracht betreft een gezamenlijk te maken ‘examen’. Wij stellen maximaal 12 open examen vragen op. Elke deelnemer krijgt aan het einde van de laatste tweedaagse één vraag mee naar huis. Deze vraag mag hij of zij op geheel eigen, creatieve wijze gaan beantwoorden, waarbij de persoonlijke inzichten die zijn opgedaan gedurende de opleiding zijn verwerkt.

    Wij sturen aan op het verwoorden, vormgeven of presenteren van wat je werkelijk zélf hebt ingezien. Het gaat dus niet om het reproduceren van sociaal wenselijke opleidingswoorden.

    Hoe lang heb ik toegang tot de online leeromgeving?

    Vanaf de start van de opleiding krijg je 20 maanden toegang.

    Op welke manieren kan ik betalen?

    Je ontvangt na je inschrijving eerst een bevestiging hiervan. Wanneer er voldoende inschrijving zijn ontvang je ook een factuur.
    Betalen in maximaal vier termijnen is ook mogelijk. Wanneer je dit graag wilt, kun je dat bij ons aangeven.

    Hoe kan ik mij inschrijven?

    Je kunt je inschrijven via ons inschrijfformulier: op de pagina zie je hiervoor knoppen ‘ja, ik wil starten’. 

    Wanneer ontvang ik jullie boeken?

    Die krijg je van ons!

    Wanneer je  deelneemt aan de vervolgopleiding rolversterking ontvang je onze boeken wanneer we elkaar ontmoeten tijdens de eerste live dag.

    Incompany

    Diverse samenwerkingsverbanden of besturen kopen ook onze opleiding(en) in voor deelnemers van hun scholen.

    Wil je een offerte voor een incompany opleiding ? In overleg worden dan locatie, data en organisatie bepaald. Wij voorzien je in planning, studiegids, locatie en inschrijfformulier. En nemen dus veel werk uit handen 🙂

    Stuur ons vrijblijvend een email met de volgende aandachtspunten:

    • aantal deelnemers
    • plaats van opleiding
    • specifieke wensen

    Mail ons: Merel en Sonja