Het is een begrijpelijke verwarring. Dat we als leerkrachten (of ouders) verantwoordelijk zijn voor het leren van de kinderen. We willen helpen, steunen en anderen niet dezelfde fouten laten maken als wij zelf hebben gemaakt. Daar zijn we als leerkrachten voor opgeleid. Om de leerlingen de juiste vaardigheden en kennis te leren.

We hebben als volwassen al zoveel ontdekt en uitgevonden over het leven, waarom zou je kinderen niet een voorsprong geven door deze informatie nu alvast met ze te delen. Het liefst vanuit een goede relatie met de leerling en waar mogelijk met een flinke dosis autonomie.

Het is nu eenmaal handig om formulieren te kunnen lezen, je eigen geld te kunnen beheren en te weten hoe je een route moeten plannen.

 

De vraag is alleen of de kinderen van je willen leren

We benaderen het leren vanuit de verkeerde hoek, verantwoordelijkheid trouwens ook. Iedereen is altijd en alleen zelf verantwoordelijk voor wat hij of zij leert. We maken zelf de keuze of we iets aannemen als waarheid of wat we handig vinden. Of we iemand inspirerend genoeg vinden om van te leren. En of dat we het liever zelf uitzoeken.

Toch proberen we nog steeds de juiste ‘knopjes’ te vinden bij onze leerlingen om ze over te halen, te motiveren. Dit is helaas de verkeerde aanpak. We worden er geen leukere leraren van als we deze weg blijven bewandelen.

 

Heb je als leerkracht dan niks te doen?

Net als iedereen ben je als leerkracht altijd en alleen verantwoordelijk voor jezelf. Geloof mij, dit maakt van het lesgeven geen hopeloze bezigheid. In tegendeel, de leerkracht die zich volledig beseft waar zijn invloed daadwerkelijk ligt, zal als gunstig bijeffect merken dat zijn leerlingen leren.

Dit betekent niet dat je als leerkracht bij jezelf op de juiste ‘knopjes’ moet zien te drukken. Dat je constant enthousiast, geduldig en inspirerend kan zijn. Mensen hebben te maken met wisselende stemmingen. Jij ook. We doen hier niet aan positieve psychologie of NLP.

Wat mij betreft bewijzen we onze leerling een dienst door onszelf de vraag te stellen: Waar zit ik met mijn gedachten? Elke gedachten die buiten het hier en nu ligt, is een gedachte die je beter voorbij kunt laten gaan.

Een leerkracht die in zijn hoofd bezig is met de volgende les, zich zit te ergeren, een oordeel heeft over zijn leerlingen of nadenkt over de vergadering na school, ziet niet wat er nodig is in dit moment.

Al dit denken leidt ons veel te veel af. Het vertroebelt onze blik. Terwijl we juist volledig in het moment heel goed weten wat er te doen is. Zonder er allerlei gedachten aan vuil te maken, handelen we goed. Onze timing klopt. Zonder extra gedachten over hoe het eigenlijk hoort.

We doen het juiste, op het juiste moment.

 

Als we gedachteloos aan het lesgeven zijn, zijn we op ons best

Gedachteloos betekent aanwezig in het hier en nu, helder zijn. We gebruiken het woord gedachteloos vaak voor de momenten dat het mis gaat. Wanneer er een ongeluk ontstaat bijvoorbeeld. Terwijl ongelukken vaak ontstaan als we met onze gedachten ergens anders zijn. We missen afslagen doordat onze gedachten bij het aankomende sollicitatiegesprek zijn. We zakken voor een eindexamen doordat we in gedachte al bang zijn voor het falen.

Wij zien het omgekeerd: gedachteloosheid zorgt voor onze scherpte. Voor zien wat onze leerlingen nodig hebben. Ervaren of je instructie aankomt. Voor echt kunnen horen wat er gezegd wordt. Gedachteloos is helder weten en doen zonder het eerst uit te denken.

 

Creëer ruimte waarin leren kan ontstaan

Timing
Inspiratie
Trefzekerheid
Flow
Vaardigheden
Veerkracht
Rust
Inzicht
Liefde voor Leren

Het ontstaat allemaal in de ruimte die wij kunnen faciliteren voor leerlingen door te weten waar de verantwoordelijkheid werkelijk ligt.

We vinden het fijn als je onze blogs deelt. Voor veel blogs hebben we een PDF gemaakt. Je kunt dit dan downloaden en delen: de bronvermelding staat daarin.

Let op: wij hebben dyslexie en je wordt in onze teksten dus met onze imperfectie geconfronteerd 🙂 . We kiezen voor gratis veel leesvoer maken zonder extra kosten.

Niks missen?

Het is fijn als passend onderwijs ook voor (hoog)begaafde leerlingen wordt gerealiseerd. Wij zetten ons daarvoor in. We delen elke 2 weken gratis een blog met een cadeautje.Wil je niks missen? Schrijf je in voor onze inspiratiemails.

Heel fijn als je de informatie deelt!