Wat een inzicht met je kan doen! Je logica verschuift. Het oude gedrag voldoet niet meer.

Het zou wat sneller mogen: de veranderingen in school voor de hoogbegaafde leerlingen. Dit is wat veel specialisten ervaren, die al thuis zijn in de materie. Ze zien wat er nodig is voor passend onderwijs en weten vaak de juiste materialen te vinden. Ja, ze willen hun collega’s met liefde helpen, ook die ene collega die maar niet in beweging komt.

Dit is een voor ons zeer herkenbare situatie, (mede) doordat wij er zelf middenin hebben gezeten. Gedachtes als zo moeilijk is het toch niet? of ik heb zelfs alles al voor ze uitgewerkt en voorbereid spoken door je hoofd.

Het is geen onwil, geen bewuste sabotage. Zou het een soort van onbewust dwarsliggen zijn? Grote vraagtekens, weinig duidelijkheid. Verandering is moeilijk gaan we geloven en het is hard werken.

Ja en nee

Verandering begint niet met actie

Dat zien we vaak over het hoofd. Verandering begint namelijk met inzicht. Een inzicht betekent dat je werkelijkheid er anders uit gaat zien. Denk maar aan het moment dat je ontdekte dat Sinterklaas niet bestaat. Je werkelijkheid werd anders.

Zo is het bij veel specialisten gegaan. Op enig moment hebben ze inzichten gehad rondom hoogbegaafdheid. Persoonlijke inzichten of meer op het niveau van goed onderwijs. Deze inzichten zorgen ervoor dat het oude gedrag niet meer logisch is. Op deze manier is verandering moeiteloos. Niet dat je gelijk perfect weet wat te doen, maar je staat open voor nieuw gedrag. Je gaat het experiment aan om dit te ontwikkelen.

Verandering zonder inzicht

De moeilijkheden ontstaan als het inzicht bij een aantal mensen ontbreekt en je als organisatie gaat veranderen. Ze zullen eerder in hun oude gedrag blijven. We hopen dat inzichten ontstaan bij studiedagen, meekijken in een andere klas of door te horen hoe kinderen zijn vastgelopen.

We hebben er geen grip op, want een inzicht is nu eenmaal iets wat van binnenuit gebeurd. We blijven het wel proberen om er grip op te krijgen. Denk maar een aan de vreselijke foto’s op de verpakking van sigaretten. Of het fenomeen lifestyle coach, waar je naar doorverwezen kan worden door de huisarts. Zonder eigen inzicht werkt het niet en gaan we praten in termen als doorzettingsvermogen, overtuigen of motivatie.

Op deze manier is verandering moeilijk.

Je kunt ze vaak makkelijk aanwijzen

Elke specialist kan aanwijzen wie van zijn collega’s al heeft ingezien wat het belang is van passend onderwijs. Tijdens de verandering in gedrag kan die collega best met vragen komen, want die weet heus niet direct hoe het moet. Maar je merkt meer moeiteloosheid.

Wanneer je collega nog geen inzicht heeft gehad, dan is dat hetgeen waar je je mee bezig wilt houden. Ja, de collega zal zijn werk misschien al anders moeten gaan inrichten, omdat dit nu al gevraagd wordt vanuit de organisatie. Alleen wil je deze collega niet verliezen in een burn-out of schoolwissel.

Bij jou werkt het net zo

Zelf heb je vast weleens bedacht dat je persoonlijk iets moest veranderen aan je gedrag. Denk aan de klassieke voorbeeld van minder geld uitgeven, ’s avond niet meer snoepen of niet schreeuwen tegen je kinderen. Je zou kunnen zeggen dat deze voorbeelden in de mode zijn.

Een persoonlijk inzicht heeft misschien niks te maken met deze mode. Geen geld uitgeven is goed voor de duurzaamheid. Toch kan jouw inzicht is anders zijn zoals: als ik zo doorga kan ik die vliegtickets naar Curaçao helemaal niet betalen en mis ik de bruiloft van mijn broer. Soepel hou je daarna je hand op de knip.

Jij hebt in je leven waarschijnlijk al meerdere keren soepel je gedrag veranderd. Maar deze voorbeelden schieten je misschien niet direct te binnen, want we focussen in onze maatschappij vaak op de zaken die moeite hebben gekost in plaats van te waarderen wat vloeiend gaat.

Kun je de onschuld zien bij je collega’s?

Het zou zomaar kunnen, dat je door dit te lezen pas beseft wat een inzicht met je kan doen. Wat een verandering van je werkelijkheid betekent. Je logica verschuift. Het oude gedrag voldoet niet meer en is niet meer logisch.

Daardoor kun je ook de onschuld in het oude, starre gedrag van die ene collega gaan zien. Zodra je dit stuk herkenning hebt, kan het zomaar zijn dat je anders gaat reageren. Dat er iets in jullie verhouding verandert, doordat jij een inzicht hebt gehad. Je herkent het in plaats van dat je het verwerpt. Het inzicht hoeft nog niet eens bij die collega in te vallen om echte verandering in gang te zetten.

Verandering begint echt bij jezelf

In deel twee zal ik een paar handvaten delen, zodat je nog wat meer gevoel kunt ontwikkelen voor waar je wél grip op hebt.

Wil je daar echt dieper inzicht in opdoen en leren werken aan implementatie? Kijk dan vooral bij onze Vervolgopleiding Rolversterking.

We vinden het fijn als je onze blogs deelt. Voor veel blogs hebben we een PDF gemaakt. Je kunt dit dan downloaden en delen: de bronvermelding staat daarin.

Let op: wij hebben dyslexie en je wordt in onze teksten dus met onze imperfectie geconfronteerd 🙂 . We kiezen voor gratis veel leesvoer maken zonder extra kosten.

Niks missen?

Het is fijn als passend onderwijs ook voor (hoog)begaafde leerlingen wordt gerealiseerd. Wij zetten ons daarvoor in. We delen elke 2 weken gratis een blog met een cadeautje.Wil je niks missen? Schrijf je in voor onze inspiratiemails.

Heel fijn als je de informatie deelt!