De voordelen van Online Leren

Flexibel

Leer in je eigen tijd, tempo en in je vertrouwde omgeving. Hierdoor kun je relaxter aan de slag wanneer het jou uitkomt.

Stel zelf samen

Stel je eigen pakket samen door alleen die modules te volgen die interessant zijn voor jouw persoonlijke leerproces.

Kosten- en tijdbesparend

Bespaar op de kosten door te kiezen voor online leren. Houd meer dan €1000 over en bespaar ook nog eens vele uren aan reistijd.

Neem een kijkje in onze online leeromgeving:

Wat valt er te kiezen en te leren?

We bieden losse onderwerpen, hele modules en zelfs onze hele jaaropleiding online aan.

In het schema hieronder zie je hoe ons aanbod samenhangt.
Onder het schema lees je meer over de inhoud van ons online aanbod
.

Boeken opleiding specialist hoogbegaafdheid_uitdagend of Verrijkend onderwijs_moeiteloos opvoeden

Inhoud van ons online aanbod:

Je leert wat de kenmerken van hoogbegaafdheid zijn. Welke definities en profielen er zijn. Met welke bronnen je kunt signaleren. Je leert verder hoe je een IQ test kunt inter-preteren en hoe vooroordelen ontstaan en welk hardnekkig zijn in onze samenleving.

Je leert hoe onderpresteren ontstaat, wat het is  en hoe je onderpresteren kunt signaleren. Wat het verschil is tussen  diagnose en mis-diagnose. Wat twice-exceptional is en hoe je ermee om gaat. En je leert meer over een a-synchrone ontwikkeling.

Je leert welke aspecten van ons huidige onderwijs-systeem niet passen bij hoogbegaafde leerlingen.  De richtlijnen voor compacten en verrijken. Hoe het zit met versnellen en wat belangrijke voorwaarden zijn voor goed lesmateriaal.

Je leert op welke manier beleid helpt bij het vorm-geven van passend onderwijs. Je gaat leren hoe je een goed plan maakt (inhoud en structuur) waardoor ontwikkelingen op school of bestuur/SWV niveau meer kans van slagen heeft.

Je leert wat de executieve functies zijn en waarom hoogbegaafde leerlingen minder kans krijgen om deze goed te ontwikkelen. Leer hoe je met de juiste aanpassingen deze ongelijkheid in het onderwijsaanbod kunt voorkomen.

 

Je leert creativiteit en autonomie te benaderen als talent en hoe je als leerkracht deze kenmerken van hoogbegaafdheid meer kunt stimuleren. Leer hoe je meer de rol van projectbegeleider op je kunt nemen ipv die van lesinstructeur.

 

Je leert welke soorten intense gevoelens hoogbegaafde leerlingen hebben en wat de potentie van deze gevoelens is. Zo weet jij hoe je dit op een positieve manier kan inzetten en de last hiervan in de klas en voor het kind kan verminderen.

Je leert wat nodig is om hoogbegaafde leerlingen te leren leren vanuit een groei mindset. Hiermee lukt het jou om de leerling een stapje buiten de comfortzone te laten zetten en om meer leerstrategieën te ontwikkelen.

Je leert wat faalangst inhoudt en hoe je leerlingen begeleidt die hier last van hebben. Zo geeft je alle leerlingen de kans zelfvertrouwen te ontwikkelen. En gaan ze met een gezonde spanning nieuwe opdrachten en toetsen aan.

Je leert hoe je onderpresteren kunt voorkomen en wat leerlingen weer motiveert. Daarnaast leer je meer over jouw rol als specialist in de vorm van het begeleiden en coachen van collega’s en het voeren van prettige ouder- en kindgesprekken.

Wat ga je doen:

Onder deskundige begeleiding een product te ontwikkelen. Een product waar je je wat aan hebt op school, in de klas of bovenschools. Zo kun je in de praktijk, op je eigen manier, aan de slag. Denk aan: een beleidsplan voor school of bestuur, een doorgaande compacte leerlijnen taal en/of rekenen, een lessenreeks rondom een thema zoals de executieve functies of mindset, een aannamebeleid en protocollen, het opzetten en inrichten van een plusklas, een speciaal aanbod voor kleuters of leerlingen die vervroegd naar het VO gaan

Ontvang jij na het afronden van de opleiding graag een certificaat?

Zodat jouw rol als specialist hoogbegaafdheid een feestelijke afsluiting heeft?

Dat kan!

Wanneer je de volledige opleiding volgt, incl. module 5, dan kom je hiervoor in aanmerking. Je maakt dan zes huiswerkopdrachten, leest de twee verplichte studieboeken en ontwikkelt een eindproduct waarbij je onze begeleiding en feedback ontvangt.

Zo groei je zeker in de rol van specialist hoogbegaafdheid!

Het is bij lange na niet zo dat alle begaafde leerlingen het uitmuntend doen op toetsen. Dit heeft echt mijn blik geopend. Daarnaast nam ik na vrijwel alle modules iets mee om in mijn praktijk toe te passen. Zo had ik echt het gevoel gelijk iets te kunnen doen.

Nena Heesakkers

Leerkracht groep 1 & teamleider onderbouw

Het is een praktijkgerichte opleiding gebleken. De kennis en informatie die je opdoet tijdens de lessen zijn vrijwel direct toepasbaar in de praktijk. Sonja en Merel hebben veel kennis in huis en bieden handvatten voor de praktijk.

Madeleine Kuipers-Legemaat

Leerkracht basisonderwijs

Ik ben twee jaar geleden zonder kennis of ervaring gestart met de plusklas. Daardoor kwam deze opleiding echt als geroepen. Van tevoren vroeg ik mij af hoeveel werk de opleiding zou opleveren, maar dat is mij alles meegevallen

Dorianne Verhoeven

Leerkracht groep 7 & Plusklas bovenbouw

Wij geven de online lessen:

"Leerkrachten weten wat leerlingen nodig hebben om te leren"

Mijn inbreng is heel praktisch. Ik ben niet geïnteresseerd in hoe het eigenlijk hoort, maar in onderwijs en begeleiding gegeven in de unieke stijl van de cursist. Ik hou van randvoorwaarden waarbinnen mensen zichzelf kunnen zijn. Geen regels, maar ruimte.

Al op de Pabo vond ik theorie omzetten in de praktijk leuk, zolang het maar op een creatieve manier mocht. In mijn tijd voor de klas was ik verantwoordelijk voor de plusklas en het begeleiden van mijn collega’s bij het geven van passend onderwijs.

"Leerkrachten weten dat elk kind zich kan ontwikkelen, maar niet met hetzelfde onderwijs"

Verdiepen in hoogbegaafdheid en talentontwikkeling doe ik nu 25 jaar. Ik heb de vele boeken voor je gelezen en maak hier een praktische vertaalslag van, zodat jij het kan toepassen. Er wordt gezegd dat ik het talent heb om iets 'ogenschijnlijk ingewikkelds' in hapklare taal uit te leggen.

Ik geloof in verrijkend onderwijs áls interesse of intrinsieke motivatie het speerpunt is van het aanbod; alleen dan komt potentieel tot ontwikkeling. Creatief, sensitief, wijs en gedreven: dit boeit me en het is wie ik ben.

2024_prijzen online opleiding_specialist hoogbegaafdheid

Prijzen & Korting

Alle genoemde prijzen gaan om één licentie per persoon. Je kunt al starten met een budget van 195 euro.

Op dit moment hebben we geen kortingacties. Schrijf je in voor het ontvangen van onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven over deze kortingacties.

 

 Er is een staffelkorting als je meerdere licenties afneemt: mail ons hierover.

Wil je direct bestellen? Vul dan het bestelformulier in.

Veel gestelde vragen

Voor wie zijn de lessen geschikt?

Voor iedereen die meer wil leren over hoogbegaafdheid en passend onderwijs aan deze doelgroep. Werk je met kinderen of heb je zelf hoogbegaafde kinderen? Dan zijn onze modules interessant voor jou. Alle lessen zijn gericht op het onderwijs.

Wat is het opleidingsniveau?

Het opleidingsniveau is hbo. De opleidingsduur voor de volledige opleiding inclusief certificering is 13 maanden. Het gaat om een kortlopende post-hbo opleiding (je hebt wel 20 maanden toegang tot de online academie).

Kan ik een lerarenbeurs aanvragen?

Helaas komen sinds 2012 de kortlopende post-hbo opleiding niet meer in aanmerking voor de lerarenbeurs. In de onderstaande link kun je lezen bij nummer 1 (in het kort) dat post-hbo opleidingen niet meer in aanmerking komen. https://duo.nl/particulier/lerarenbeurs/index.jsp

Wat is er allemaal te vinden in de online leeromgeving?

Korte opsomming:

  • 160 video's
  • studieplanners
  • overzichten video's (timelines)
  • online map met oefenopdrachten / huiswerkopdrachten
  • online map met heel veel andere praktische documenten

Dus:

Je vindt er heel veel video’s met lessen, waarin zowel theorie uitgelegd wordt als werkvormen en praktische tips voor in de praktijk aan de orde komen. Verder heb je toegang tot een documentenmap per module onderdeel. Hierin vind je specifieke documenten die bij de video’s horen, achtergrond informatie, signaleringsformulieren, lesmaterialen en nog veel meer!

Verder bieden we timeline-documenten aan. Daarin vind je terug wat er in de video’s wordt behandeld. Zo kun je altijd makkelijk de juiste video terugzoeken als je een onderwerp nog een keertje opnieuw wilt zien. Tot slot vind je ook nog studieplanners met een planning gedurende een aantal weken én de studiebelasting in uren.

Welke opleidingsvarianten zijn er?

De online opleiding kan op verschillende niveaus worden gevolgd.

  1. Opleiding inclusief certificaat en begeleiding: module 1 t/m 5. Dit is de meest volledige versie en komt overeen met de live variant.
  2.  Opleiding zonder certificaat (geen huiswerk en productontwikkeling): module 1 t/m 4
  3.  De modules kunnen los gevolgd worden: 5 modules in totaal
  4.  Module 4 kan alleen in zijn geheel worden gevolgd (onderpresteren, begeleiding en coaching) en heeft geen losse delen. Module 1 t/m 3 bestaan wel uit delen die los te volgen zijn namelijk:
Module 1

1-1: Basis signaleren

1-2: Verdieping signaleren

 

Module 2

2-1: Compacten, verrijken, leerdoelen en materialen

2-2: Beleid

 

Module 3

3-1: Executieve functies

3-2: Creativiteit & Autonomie

3-3: Sensitiviteit

3-4: Mindset

3-5: Faalangst

 

Wat zijn de prijzen?

De pakketten zijn voordeliger dan de losse delen. Hieronder vind je de prijzen (zonder eventuele kortingsacties).

Prijzen voordeelpakketten inclusief btw:

  • volledige opleiding met certificaat = 2.875,-
  • volledige opleiding zonder certificaat = 1.975,-
  • Module 1 = 330,-
  • Module 2 = 600,-
  • Module 3 = 800,-
  • Module 4 = 285,-
  • Module 5 = niet los te koop

Prijzen losse delen inclusief btw:

  • Signaleren basis = 195 euro
  • Signaleren verdieping = 195 euro
  • Compacgten en verrijken = 285 euro
  • Beleid = 385 euro
  • Executieve functies = 195 euro
  • Creativiteit en autonomie = 195 euro
  • Sensitiviteit = 195 euro
  • Mindset = 195 euro
  • Faalangst = 195 euro

Op welke manier wordt de begeleiding georganiseerd?

De online variant van de modules wordt in principe zelfstandig zonder persoonlijk contact gevolgd, tenzij je kiest voor de opleiding met certificaat.

Dan is er wel persoonlijk contact. Het persoonlijk contact bestaat dan uit:

  1. Vijfmaal een online of live afspraak voor de persoonlijke begeleiding van module 5.
  2. Het stellen van vragen per mail of telefoon.
  3. Besloten Facebookgroep om samen te delen en vragen te stellen aan andere cursisten.
  4. Feedback op de verplichte oefenopdrachten.
  5. Feedback en eindbeoordeling op het product uit module 5.

Wat houdt het certificaat in en wanneer ontvang je dit?

Indien je de volledige opleiding volgt inclusief module 5, dan kom je in aanmerking om na afloop een certificaat te ontvangen.

Voor ons betekent het certificaat: het zorgdragen voor begeleiding en toetsing van alles wat je hebt geleerd via de online opleiding, zodat jij met kennis & vertrouwen kunt handelen in de rol als specialist hoogbegaafdheid.

Dit betekent dat je:

  • alle online modules van de opleiding hebt bekeken / geleerd;
  • zes oefenopdrachten verplicht zijn om te maken en in te leveren via de mail. Wij kijken deze na. De opdrachten moeten een voldoende resultaat hebben;
  • module 5 verplicht is om te volgen (ontwikkelen van een product), je ontvangt vijf persoonlijk begeleidingsmomenten hierbij en wij gaan je productontwikkeling beoordelen. Het product moet een bijdrage leveren aan passend onderwijs voor (hoog)begaafde leerlingen en een voldoende resultaat hebben ;
  • je de twee verplichte studieboeken hebt aangeschaft en gelezen.

Tot slot: het scholingsniveau is Hbo. Het certificaat is geen diploma, want we zijn geen Hbo of Wo instelling.

Wat is de studiebelasting?

We hanteren een vergelijkbare opzet met de live opleiding. De live opleiding heeft een studiebelasting van 200 uur, maar de online variant is iets lager in de studiebelasting

Totale studiebelasting module 1 tot en met 5 met certificaat:  175 uur inclusief door ons beoordeelde opdrachten, zelfstudie, certificering.

Totale studiebelasting module 1 tot en met 4 zonder certificaat

  • Voor module 1 tot en met 4: 60 uur zonder opdrachten, zelfstudie
  • Voor module 1 tot en met 4: 135 uur inclusief het zelf doen van opdrachten, zelfstudie (geen beoordeling van ons)

Kortom: je hebt een vrije keuze om je studiebelasting te bepalen 🙂

Hier kun je de studiebelasting in detail vinden per module en van alle modules bij elkaar: document studiebelasting.

Kan ik de opdrachten doen met én zonder een (plus)klas leerlingen?

Alle opdrachten in de opleiding zijn gericht op het onderwijs. We hebben echter alle opdrachten ook flexibel gemaakt: je kunt de opdrachten doen in de volgende situaties:

  • Je hebt een groep met leerlingen: klas, plusklas, voltijds of andere groepssamenstelling.
  • Je hebt géén groep met leerlingen.
  • Je hebt wel of geen eigen praktijk.
  • Je hebt wel of geen gezin.

Oftewel: je kunt bij ons altijd de opdrachten doen. Als je géén echte casus hebt met een leerling, dan zorgen wij voor een casus op papier, zodat je alsnog de opdracht kan doen.

Dit zijn de opdrachten:

  1. Signaleringsopdracht: dit kan ook gedaan worden als je een groep leerlingen hebt die al geselecteerd zijn als hoogbegaafd.
  2. Materialenopdracht: dit kan je doen met willekeurig materiaal in huis / tuin / klas / kast enzovoort.
  3. Denksleutelopdracht: dit kan je met je eigen creatieve brein volbrengen.
  4. Lesontwikkeling gevoeligheden: dit kan je met je eigen creatieve brein volbrengen.
  5. Handelingsplan executieve functies: ideaal is de situatie als je werkelijk een leerling / kind kan begeleiden, maar anders zorgen wij voor een casus op papier.
  6. Productontwikkeling: dit kan je geheel naar je eigen situatie schikken, zodat jij een leerzame tijd hebt én iets ontwikkeld wat bruikbaar is voor jezelf (of school of praktijk of privé of....). 

Wat is de maximale begeleidingstijd voor het afronden van de volledige opleiding?

Voor de volledige online opleiding mét certificaat (module 1 t/m 5) geldt een maximale begeleidingstijd van 20 maanden. Binnen deze periode moeten alle opdrachten en het product van module 5 met voldoende resultaat zijn afgerond.

Hoe kom ik aan de studieboeken? (alleen van toepassing bij certificering)

De studieboeken zijn ALLEEN verplicht als je de opleiding incl. certificering volgt. Deze boeken dien je zelf aan te schaffen voor ongeveer €65,- Het gaat om de boeken:

  • Schrover, E. (2015) Uitdagend onderwijs aan begaafde leerlingen. Assen, Van Gorcum
  • Bakx, A., Boer, E. de, Brand, M. van den, Houtert, T. van (2022) Werken met begaafdheid in de klas. Assen, Van Gorcum

Hoe lang heb ik toegang tot de online leeromgeving?

De losse onderwerpen en modules zijn 12 maanden toegankelijk. De gehele opleiding staat 20 maanden voor je open, zodat je in een rustig tempo door de stof heen kunt.

Voor wie is online leren geschikt?

Leer je graag vanuit je eigen vertrouwde omgeving in eigen tempo zonder reistijd? Dan is online leren geschikt voor jou. We bieden studieplanners aan om je te helpen bij het inplannen van de lessen.

Kan ik losse delen kopen, losse delen betalen en zo opbouwen tot een certificaat?

Ja, je mag zelf bepalen wat je wilt volgen, hoeveel je wilt volgen en wanneer je het wilt volgen. Ook kun je dus stap voor stap opbouwen en later alsnog een certificaat halen.

Je kunt alles los bestellen en betalen. Je hoeft dus niet in één keer alles aan te schaffen en te betalen.

Het is wel zo dat er een financieel voordeel aanzit als je kiest voor een hele module in plaats van losse delen van de module. En zo zit er ook weer een financieel voordeel aan als je kiest voor de volledige opleiding in plaats van losse modules.

Voor het behalen van een certificaat moet je opdrachten uitvoeren, een product maken en zelfstudie verrichten (2 verplichte studieboeken). Hou hier rekening mee als je een module koopt: na 12 maanden is de licentie verlopen en heb je geen toegang meer tot die module. Zorg dat je zelf de opdrachten maakt, bewaart en inlevert op het moment dat je voor certificering gaat. Wij gaan pas opdrachten nakijken & opslaan voor registratie ivm het certificaat, indien iemand de volledige opleiding met certificering heeft gekocht. Vanaf dat moment kun je dus opdrachten bij ons inleveren.

Op welke manieren kan ik betalen?

Op dit moment kun je alleen nog met factuur betalen. Later kan dit ook automatisch worden betaald met iDeal. In beide gevallen ontvang je een factuur. Na betaling van de factuur ontvang je de mogelijkheid om je te registreren voor de licentie. 

Hoe kan ik bestellen?

Je kunt jouw bestelling plaatsen via het bestelformulier. Dit kun je vinden op de volgende pagina: bestelformulier.

Wanneer ontvang ik jullie boeken?

Live opleiding
Wanneer je onze volledige opleiding tot specialist hoogbegaafdheid live gaat volgen of deelneemt aan de vervolgopleiding rolversterking ontvang je onze boeken wanneer we elkaar ontmoeten tijdens de eerste opleidingsdag.

Online opleiding
Ga je de volledige opleiding online volgen, dan krijg je ze via de post. Wij verzenden de boeken uiterlijk twee maanden, nadat je licentie voor de online academie is geactiveerd.

Losse modules
Bij de aanschaf van losse modules zijn de boeken niet inbegrepen.

Let op
De twee verplichte studieboeken voor de opleiding ontvang je niet van ons. Deze twee boeken bestel en betaal je nog zelf. Het gaat om de volgende twee boeken:

Schrover, E. (2015) Uitdagend onderwijs aan begaafde leerlingen. Assen, Van Gorcum

Bakx, A., Boer, E. de, Brand, M. van den, Houtert, T. van (2022) Werken met begaafdheid in de klas. Assen, Van Gorcum